Incendies
2011 - Denis Villeneuve

Omschrijving
De tweeling Jeanne en Simon Marwan is verbijsterd wanneer zij bij de notaris twee brieven ontvangen van hun overleden moeder Nawal. Eén brief is gericht aan hun vader, van wie ze dachten dat hij overleden was en één is voor hun broer, van wiens bestaan ze niets afwisten. Ze vertrekken naar het Midden-Oosten om meer te weten te komen over hun familiegeschiedenis. Hier ontdekken ze het tragische lot van hun moeder, dat zowel getekend was door oorlog en haat, als door de moed van een uitzonderlijke vrouw. 'Incendies' is een adaptatie van het succesvolle theaterstuk 'Incendies' van Wajdi Mouawad.

In Nederland is dit theaterstuk als 'Branden' opgevoerd door het Ro Theater onder leiding van Alize Zandwijk.

Bij Filmclub Schijndel vertoond op 6-12-2011 City theater.
In een overvol City Theater de naar onze mening 'beste film van 2011' vertoond. Het was wel even zoeken naar een zitplaats.
80% van de bezoekers gaf de film Incendies van Denis Villeneuve een zeer goed. Dat is dus een duidelijke waardering met een score van 4,8 (5,0 is maximaal). Ja, wat een geweldige film!

Muziek
En dan nog die muziek van Radiohead (You And Whose Army?) met de imponerende beelden, zeker het inzoomende beeld van die jongen. Kippenvel.

Reactie bezoeker
Leuk om te horen dat er zeker één bezoeker het toneelstuk hier in Nederland heeft gezien.
Ook een reactie per e-mail binnengekomen van een speurder: "Na enig zoekwerk, heb ik gevonden, dat zich het grootste deel van de film Incendies in Libanon afspeelt. Kfat Rayat was (is?) een gevangenis van Israël, voor Libanesche strijders(PLO) tegen Israël, waar veelvuldig werd gemarteld en verkracht. In het zuiden van Libanon heerste destijds bovendien een burgeroorlog, als bekend. Politieke achtergronden zullen wel mede bepaald hebben, dat er nergens in de film naar verwezen wordt…… Waarvan acte. Zeker een bijzondere film, waarvoor dank, dat jullie die naar Schijndel brachten."

Hier een link naar het verhaal over 'De ogen van een kind in Incendies' uit de Filmkrant 466 (maart 2024) geschreven door Shady El-Hamus

De film zouden we eigenlijk op 1 november vertonen maar door verbouwingswerkzaamheden in het City theater is de film verschoven naar 6 december.