Filmbeurzen en festivals

Passen festival

De programmacommissie bestond uit mijzelf en 2 andere personen. We bekijken films uit het filmhuis en arthouse circuit en maken daarna een uitgebalanceerd programma voor elke locatie waar de Filmclub films vertoont. De verschillende locaties hebben een eigen karakter en na het zien van een film wordt eerst gekeken of het een film is die we willen vertonen en zo ja op welke locatie. Om films te kunnen zien gaan we regelmatig naar filmbeurzen en festivals maar zien ook films in de Verkadefabriek in Den Bosch, Natlab in Eindhoven, Cinecitta in Tilburg en voorheen veel in LUX Nijmegen. Daar ontmoeten we collega's van andere filmhuizen zoals: Miriam van den Brink (Filmliga Oss), Kees Wamelink (Lisse).

Beoordeling

Omdat niet elk lid van de commissie alle films kan hebben gezien, is het uitgangspunt dat een film door minimaal 2 personen bekeken moet zijn. De commissie gaat niet uit van alleen een filmrecensie. Zelf kijken en beoordelen in een bioscoopsetting is het devies.
Ook is het goed dat de commissie een gemengde samenstelling heeft, zowel man als vrouw. Vrouwen kijken anders naar een film dan mannen. Het is bekend dat het filmhuispubliek en dus ook het publiek van de Filmclub voor 60 à 70% vrouw is.
Bij de keuze van een film voor de ledenavonden, de eerste dinsdag van de maand, wordt rekening gehouden met het (leden)publiek. Het zijn films die op een brede goede waardering kunnen rekenen. Op de andere dinsdagen van de maand worden films vertoond die wat meer (kunnen) vragen van het publiek. Voor de locatie Het Gasthuis heeft de programmacommissie veel meer vrijheid in de filmkeuze. En die ruimte gebruikt we zo veel als mogelijk. De variatie in thema’s, genres en zwaarte is hier dus groter. De programmacommissie werkt autonoom en bepaalt zelfstandig de definitieve filmkeuze.

Festivals

IFFR 

 

Gent 

FBTS 

 

LIFF Leiden International Film Festival 

Filmbladen