The Kid

De stille film 'The Kid' van Charlie Chaplin uit 1921 werd in samenwerking met Stichting Smitsorgel, op vrijdagavond 25 oktober 2019, ook in de Sint Servatiuskerk georganiseerd met orgelbegeleiding van Geerten Liefting. Geerten geeft al een aantal jaren improvisatieconcerten op orgel. Het improviseren op een stille film is iets wat hij met veel plezier doet en dat was te merken.

kerk leeg kid

De film gaat over een man (Chaplin) die een achtergelaten baby vindt en hem opvoedt als de zijne. Vijf jaar later probeert de moeder haar achtergelaten kind terug te vinden. 'The Kid' is behoorlijk persoonlijk. Zo verloor Chaplin kort voor hij deze film opnam, zijn pasgeboren zoontje. In het verhaal verwerkte hij ervaringen uit zijn eigen jeugd, zoals armoede en de scheiding tussen ouder en kind. In de film combineert Chaplin humor, tragedie en sentiment. Dus niet alleen het orgelspel maar ook de sociale inslag van de film paste precies bij deze gekozen locatie. Het publiek genoot met volle teugen en regelmatig klonken lachsalvo’s door de goed gevulde kerk. Na afloop klonk een daverend applaus.

Kid orgel
Geerten Liefting Rechts op de foto

Ook bij deze vertoning had ik een PowerPointpresentatie gemaakt over de film, het orgel, de organist en de Stichting Smits-orgel en Beiaard Schijndel.

The-Kid.jpg

Deze unieke voorstelling werd speciaal georganiseerd ter gelegenheid van de viering van het 25-jarig bestaan van de Filmclub.

The General

Vanwege corona hebben we enkele jaren dit niet kunnen doen, maar op vrijdag 14 oktober 2022 is dit weer opgepakt met de film 'The General' van en met Buster Keaton. De orgel-impovisatie werd verzorgd door: Geert Bierling. Het publiek had genoten van de film en het orgelspel. Er klonk luid applaus na afloop.

Geert BierlingHier Geert Bierling achter het prachtige Smits-orgel uit 1852.