RADIO programma's

Muziek beluisteren jaren '60 en '70
Ik luisterde vanaf begin jaren '60 naar Radio Luxemburg (via mijn transitor radio), Radio Caroline en veel naar Radio Veronica (Adje Bouwman Top 10, Top 40 en de Lexjo met Lex Harding). Later ook naar Hilversum 3 (landelijke zender) naar programma's als '33-45-78' met Krijn Torringa, Kolder op Zolder show, LP pop met Rob Klaasman en Henk Mouse, Amigos de Musica (live muziek bij de VPRO op de vrijdagavond 1978), Blues Ballads and Beat met Cees van Zijtveld (1977), Eldorado met Harry de Winter (Live muziek 1978), Filter Furore show (1977), Poster (1975) en de top 40.


De eerste TOP 40

Ik nam veel radioprogramma's op en documenteerde ze.

TV-muziek programma's

In de jaren '60 en '70 keken we in Brabant veel naar de Duitse TV. Muziek programma's zoals Beat-club en Rockpalast (zie hieronder) werden door mij frequent bekeken. De TV ontvangst was prima. De ontvangst gebeurde toen nog via een eigen tv-mast. Bij ons stond de mast in de tuin. Voor goede ontvangst moest die dan wel goed zijn afgesteld.

Beat-Club is een West-Duits muziekprogramma dat liep van september 1965 tot december 1972. Het werd uitgezonden vanuit Bremen, West-Duitsland Erstes Deutsches Fernsehen, de nationale publieke tv-zender van de ARD.

De show veroorzaakte meteen sensatie en verwierf onder de jeugd in heel West-Duitsland een cultstatus. De eerdere afleveringen van de show bevatten live-optredens en speelden zich af voor een eenvoudige bakstenen muur. Het onderging een opknapbeurt in 1966, toen een professionelere uitstraling werd aangenomen met grote kaarten op de achtergrond met de namen van de artiesten. Rond deze tijd maakte een groep jonge vrouwen, genaamd de "Go-Go-Girls", kennis met dansen op liedjes als hun artiesten niet konden verschijnen. Op 31 december 1969 schakelde Beat-Club over op kleur en bood opnieuw liveoptredens, maar zonder publiek. In de latere jaren stond Beat-club bekend om de psychedelische visuele effecten tijdens veel optredens, waarbij veel zich concentreerden op beelden van de artiesten op de achtergrond. Toen de show overging op kleur, werden de effecten veel levendiger.

Beat club
Presentatrice: Uschi Nerke

Rockpalast is een Duits muziekprogramma van de Westdeutscher Rundfunk (WDR) dat live-concerten uitzendt vanaf 1975. Het programma werd bedacht en geproduceerd door muziekjournalist Peter RĂ¼chel. De herkenningsmelodie is Believe in Me van The J. Geils Band.
Hieronder Joe Jackson Live at Rockpalast

Joe Jackson rockpalast

In Nederland hadden we elke week TopPop met Ad Visser en dans van Penney de Jager. Daar keek ik natuurlijk ook elke week naar.