Dag 3: dinsdag 7 mei

Bezoek aan filmtheaters


Metro 07 mei

Met de metro naar de onze eerste locatie voor vandaag, Rosa-Luxemburg-Platz


Voordat we werden ontvangen in Kino Babylon hadden we nog een gezellig ontbijt in een klein restaurant aan het Rosa-Luxemburg-Platz. Lekker binnen achter het raam

Kino Babylon

Ook Kino Babylon is gevestigd aan het Rosa-Luxemburg-Platz. We worden ontvangen door Timothy Grossman en Friedemann Beyer.

Friedemann Beyer, tweede van rechts, geeft uitleg voordat we naar binnen gaan

Aandacht 07 mei
Volle aandacht wat Friedemann Beyer te vertellen heeft.

Volle aandacht wat Friedemann Beyer te vertellen heeft

Marius, Jose en ik op Rosa-Luxemburg-Platz. Rechts van deze foto staat Kino Babylon

Kino Babylon, die in 1929 tegenover de Volksbühne werd geopend, is de enige gemeentelijke bioscoop in Berlijn. Het is een van de oudste nog actieve filmtheaters in de hoofdstad. In 1929 werd het gebouw geopend door Hans Poelzig met de film “Fräulein Else.

Naast geluidsfilmvertoningen vonden er in Babylon theater- en culturele evenementen plaats die door de Joodse gemeenschap werden georganiseerd. Tijdens het nazitijdperk fungeerde de bioscoop enige tijd als toevluchtsoord voor tegenstanders van het regime, zoals een gedenkplaat in de foyer herdenkt. Vooral voor de filmoperateur Rudolf Lunau, die in 1933/34 een KPD-verzetscel in de bioscoop oprichtte. De bioscoop kon al in 1948 heropenen worden als premièrefilmtheater.

De grote zaal met het Philips-orgel voor begeleiding bij de stomme-films, te zien hier links vooraan

Het monumentale gebouw werd in 2001 heropend met zijn oude pracht en nieuwe technologie na een uitgebreide reconstructie met geld van de Duitse Klassenloterij Berlin Foundation. Het Philips-orgel is het enige stomme-filmorgel in Duitsland dat op de oorspronkelijke locatie bewaard is gebleven.

De grote zaal met het Philips-orgel voor begeleiding bij de stomme-films, te zien hier links vooraan.Timothy Grossman in de grote zaal met ook het Philips-orgel voor begeleiding bij de stomme-films. We kregen een voorproefje hoe dat klinkt met dat orgel

Met aandacht en bewondering

Tegenwoordig vinden er elke maand een verscheidenheid aan festivals, filmseries en retrospectieven plaats, waarbij vaak filmmakers betrokken zijn. De Babylon biedt een gevarieerd programma met zo'n 1.000 verschillende films per jaar, die in drie zalen worden vertoond.

Bundesplatz Kino

In de namiddag stond een bezoek aan het Bundesplatz Kino op het programma met de onvolprezen Martin Erlenmaier. Ook hier werden we hartelijk ontvangen. Martin straalde van plezier en genoot zichtbaar dat een groepje filmprogrammeurs helemaal uit Nederland waren gekomen om ook zijn verhaal aan te horen en het theater te bekijken. Wat een vriendelijke en gepassioneerde man is dit. Hij straalde een en al film uit. Wij als programmeurs kunnen dat gevoel en passie helemaal voorstellen.

Martin Erlenmaier vertelt over zijn theater

Hij bood aan om een film te bekijken die op het programma stond. Dat paste helaas niet in onze planning. Dan maar een groepsfoto om ons bezoek vast te leggen. Wie weet tot ziens.

Groepsfoto met de trotse Martin, vijfde van links

Na een diner vervolgde we de dag met om 20.00 uur een film in het Zeughauskino met de titel "Die Weber" uit 1927. De film werd ingeleid door Anna Frank. Naast het vertonen van recente films is er veel aandacht voor de filmgeschiedenis. Verschillende theaters laten dat ook zien. En dat alles voor een lage prijs van 5 euro.

Als dank voor de gastvrije ontvangsten in de filmtheaters hadden we o.a. het complete werk van Bert Haanstra op DVD meegenomen. Een beetje Nederlandse filmcultuur naar Duitsland gebracht, zullen we maar zeggen.

Onze derde dag zat er bijna op. Als afsluiting konden we in een gezellige Kneipe nog wat drinken en de dag nog eens voorbij laten gaan. Voldaan zochten we daarna onze hotelkamers op.

Berlijnreis dag 4