Parasite
2019 - Bong Joon-ho

Oscarwinnaar: Beste Buitenlandse Film 2020
Parasite heeft filmgeschiedenis geschreven bij de Oscars. De Zuid-Koreaanse tragikomedie won als eerste niet-Engelstalige film de Beste Film, de belangrijkste categorie. De film was genomineerd voor zes Oscars, een ongekend hoog aantal voor een buitenlandse film.

Regisseur Bong Joon-ho was al blij toen hij aan het begin van de avond zijn Oscar voor Beste Script in ontvangst mocht nemen. Nadat hij daarna nog een keer had mogen opkomen voor de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. Ongekend.

Omschrijving
Daigo is een cellist die zijn werk kwijt raakt. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen. Hoewel zijn vrouw en zijn vrienden neerkijken op het werk dat hij doet, weigert Daigo zijn baan op te zeggen. Hij raakt steeds meer bedreven in de officiƫle rituelen en door de dagelijkse confrontatie met de dood, begint hij eindelijk in te zien waar het in het leven werkelijk om draait.

Bij Filmclub Schijndel vertoond op 18-02-2020.
Wat een avond! In een nagenoeg uitverkochte zaal kijken naar de 4-voudige OSCAR-winnaar maakte mensen heel nieuwsgierig. Ik had mijn best gedaan de meerwaarde van dit bijzonder werk van Bong Joon-Ho over te brengen "dieper kijken en je ziet meer" methode. De 131 minuten vlogen voorbij en resulteerde in een hoge waardering van 4,48. Er werd nog veel nagepraat en dat is prachtig als een film dat kan oproepen.