Departures
2008 - Yojiro Takita 

Oscarwinnaar: Beste Buitenlandse Film 2009
Departures volgt de diepgaande en soms komische kennismaking van Daigo Kobayashi met de dood terwijl hij de wonderen, vreugde en betekenis van het leven ontdekt.

Omschrijving
Daigo is een cellist die zijn werk kwijt raakt. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen. Hoewel zijn vrouw en zijn vrienden neerkijken op het werk dat hij doet, weigert Daigo zijn baan op te zeggen. Hij raakt steeds meer bedreven in de officiële rituelen en door de dagelijkse confrontatie met de dood, begint hij eindelijk in te zien waar het in het leven werkelijk om draait.

Bij Filmclub Schijndel vertoond op 6-12-2009.
Wat een mooie avond met een schitterende Japanse film. De eerbiedige wijze waarop met de overledene werd omgegaan hadden een hartverwarmende en eerbiedige balans. De beelden van de rituelen straalden een zodanige harmonie uit, dat je als kijker als het ware in de film gezogen werd door een fascinerende hypnose. Een mooie afsluiting van het filmjaar van de films die we vertonen in het City theater. Departures eindigde in 2009 op de 3de plaats bij de Filmclub met een score van 4,5*.

Niet alleen het verhaal ontroerde ook over de muziek werd heel positief gesproken. Zie en luister hieronder.