Onder de naam Open Doek heb ik in 2007 het initiatief genomen met het vertonen van films in de openlucht. Ik merkten dat de naam Filmclub bij veel mensen voor verwarring zorgde. Men dacht dat we zelf 8mm-filmpjes of video's maakten. Dat was voor ons een onderliggende reden om meer bekendheid te geven aan wat de Filmclub doet. Ik heb de openluchtvertoningen Open Doek genoemd vanwege het open karakter en omdat ze gemakkelijk toegankelijk en gratis zijn. Programmablad 2007 en aankondiging media.


Eerste poster Open Doek

Speciaal voor dit project werd een groep vrijwilligers samengesteld van Filmclubleden, personen van jongerencentrum BIZZI, Stichting Zintuig en de manager van ’t Spectrum. Bij de eerste Open Doek werden op één avond vier films vertoond. Bij het kiezen van de filmtitels werd rekening gehouden met de doelgroep. Rondom ‘t Spectrum werden de vier locaties ingericht, zowel voor, achter als naast het gebouw en onder de bomen op het grasveld. Ver genoeg van elkaar verwijderd zodat men niet gestoord werd door het geluid of het licht van een andere voorstelling.

Het team opendoek 2007 siteHet team opendoek 2007

Op het hoofdpodium (het Jet Geerkensplein) werd de meest toegankelijke film vertoond 'As it in Heaven' van Kay Pollak en op het grasveld voor de bibliotheek de wereldcinema 'Nowhere in Africa' van Caroline Link. Naast de skatebaan van het jongerencentrum BIZZI draaide 'Crash' van Paul Haggis en achter het Spectrumgebouw 'Pi' het speelfilmdebuut van regisseur Darren Aronofsky voor de echte diehards. Op die laatste locatie hadden we ook enkele kunstenaars van Stichting ZINTUIG uitgenodigd om hun filmwerk te laten zien. Elke bezoeker kreeg een boekje mee met meer informatie over de films en de Filmclub.

Open doek plattegrond

We hadden ook een plan B; bij slecht weer zouden alle films in ́t Spectrumgebouw geprojecteerd worden. Gelukkig is dat niet nodig gebleken. We hadden de locaties gezellig gemaakt met palmbomen (een goede ingeving van Francien), eetkraampjes en drankstalletjes. Op zich was het een geslaagd experiment, waar behoorlijk wat bezoekers op afkwamen, van alle leeftijden en doelgroepen. Het publiek was zo enthousiast dat we al gauw besloten dat we dit jaarlijks wilden gaan doen.


Opstelling (2011)

De sfeer die het buiten vertonen van films met zich meebrengt, ongedwongen in de opkomende duisternis bij elkaar zitten, een drankje erbij en een zuchtje wind langs je heen voelen strijken... het spreekt veel leden van de Filmclub aan. Ook niet-leden vinden de openluchtfilms een bijzondere gelegenheid om bij te wonen.

Na enkele jaren werd duidelijk dat het vertonen van meerdere films op één avond te riskant was, zeker bij slecht weer. Daarom besloten we om op twee avonden telkens één film te vertonen. Voortaan organiseerden we Open Doek op twee achtereenvolgende vrijdagavonden na de zomervakantie.


Open Doek binnen (2012)

Na enkele jaren bestond de organisatie van Open Doek uit een vaste groep vrijwilligers.
In de voorbije jaren waren de openluchtfilms ook op diverse andere locaties te zien. In 2010 waren er twee voorstellingen in de tuin van lunchroom 'De (H)eerlijkheid'. De eerste filmtitel was de Spaanse 'Tapas' van José Corbacho en Juan Cruz, met voorafgaand een Spaans diner. De tweede film, het Italiaanse 'Bella Martha' van Sandra Nettelbeck met voorafgaand een Italiaans diner. Men was zeer te spreken over deze combinatie. Toch hebben wij er geen vervolg aan gegeven. Het typische ’Open Doek’ karakter werd gemist; wij wilden het spontaan en op het laatste moment aanschuiven bewaren.

Bij de Schaapskooi hebben we één keer een Open Doek georganiseerd met de film 'Retour en Bourgogne' van regisseur Cédric Klapisch. Het was een bijzondere ervaring om in de nabijheid van dieren en de natuur een film over het (Franse) landschap te beleven. Het bleef bij die ene keer. Het was te veel werk om het scherm op te bouwen en bij slecht weer hadden we geen uitwijkmogelijkheid.


Open Doek bij Schaapskooi

Het jaarlijkse Open Doek vindt standaard plaats op het Jet Geerkensplein bij ’t Spectrum. Het plein wordt omgetoverd tot een openluchtbioscoop door het helemaal vol te zetten met tafels en stoelen. Bezoekers nemen ook vaak eigen stoelen mee en mocht het koud zijn, dan zijn er plaids om uit te delen. Er kan een drankje worden gehaald en na de film blijven de bezoekers nog even hangen om na te praten. Bij slecht weer, wat gelukkig niet veel is voorgekomen, kan worden uitgeweken naar de foyer van ’t Spectrum.

OPen doek spectrum slide

Open Doek 2019


Open Doek van boven af

Open Doek is een goede aanvulling binnen de programmering van de Filmclub. Het biedt de bezoeker een andere omgeving om naar een film te kijken.