Filmclub Schijndel vertoont sinds 2005 wereldcinema films in de rood-witte zaal van 't Spectrum. Door het vertonen van deze films geeft Filmclub Schijndel aandacht aan kwetsbare artistieke en culturele waardevolle film uit verre landen. De Filmclub vertoont deze films om meer bekendheid te geven aan en belangstelling te wekken voor andere culturen. Deze films worden vooral bezocht door autochtonen.
Door middel van het project "De wereld woont in Schijndel" wil Filmclub Schijndel aan de andere kant van de “cirkel” beginnen, bij de mensen uit “die verre landen met andere culturen”. Filmclub Schijndel geeft hen de mogelijkheid zelf een avond in te vullen met film, eten en muziek. Het uitgangspunt is dat de film het eten en de muziek iets laten zien van hun taal en cultuur. De opzet is kleinschalig.

Filmproject in 2009

In 2009, tijdens het 700 jarig bestaan van Schijndel, heeft Filmclub Schijndel 7 culturele filmavonden georganiseerd onder de naam “De wereld woont in Schijndel”. Tijdens die filmavonden verzorgde de Filmclub samen met in Schijndel wonende allochtonen een informatieavond met film, muziek, eten en dans. Er zijn avonden georganiseerd met Schijndelse mensen uit Tsjetsjenië, Iran, Marokko, Indonesië, China, Senegal en Peru. De belangstelling was groot in de telkens uitverkochte zaal in ’t Spectrum.

1 27-01-2009 Tsjetsjenië
2 28-04-2009 Iran
3 26-05-2009 Marokko
4 29-09-2009 Indonesië
5 27-10-2009 China
6 24-11-2009 Congo/Senegal
7 22-12-2009 Peru

Tsjetsjenië

De avond begon met een soms heel persoonlijk verhaal van Chavazs die nu 8 jaar in Nederland woont en hier heeft kunnen studeren en een prachtige baan heeft. In zijn verhaal besteedde hij aandacht aan de culturele waarde van het land en over "Een trots volk dat nooit zal opgeven". Tranen waren er ook toen de film "Dans Grozny Dans" werd vertoond. Een film van Jos de Putter uit 2002. In deze documentaire worden de kinderen gevolgd bij hun oefeningen in het kapotgeschoten Grozny en tijdens hun reis per oude autobus naar Europa. Gekleed in prachtige kostuums treden ze op in Amsterdam, Londen, Krakau en Warschau. De burgeroorlog heeft hen niet klein weten te krijgen, maar is voor de kijker zeer aanwezig. Beelden van de twee werelden worden zonder commentaar afgewisseld. Dat maakt de film extra indrukwekkend. Het was voor de Tsjetsjeense medeburgers weer een herbeleving van die verschrikkelijke oorlog met de vlucht naar Europa als gevolg. Maar je zag ook dat men verrukt keek naar de jonge Tsjetsjenen die hoop en vreugde uitstraalden ondanks de oorlog. Dansen als bevrijding en om te verwerken.

Eten was ruimschoots aanwezig. Een klein hapje werd door de Tsjetsjenen ingevuld als "Niemand mag tekort komen" dus verschillende etenswaren waren volop te verkrijgen. En dan was er tijd voor ontspanning. En wat kun je beter doen dan na een film over dans om zelf te gaan dansen. En men genoot, de traan werd weer een glimlach. Overleven is een strijd om het goede en het hoopvolle te blijven zien. Ik hoop dat de Filmclub daar een klein beetje aan heeft kunnen bijdragen. We verliezen de Tsjetsjenen niet uit het oog, we weten elkaar te vinden. Dank aan de 25 Tsjetsjenen die hun eigen avond hebben kunnen invullen samen met ons. De 65 bezoekers hebben een prachtige avond gehad. Als afsluiting van de avond werd er door Tsjetsjeense medeburgers uit Schijndel en Sint Michielsgestel nog ruim een half uur gedanst. En......ook niet Tsjetsjenen sloten zich daarbij aan.

IRAN
Vanavond de tweede avond van "De wereld woont in Schijndel". Dit maal verzorgd door onze Iraanse medebewoners.

Voorprogramma 20.00 uur - 20.30 uur
Shoaib, die reeds 11 jaar in Nederland woont, heeft zijn persoonlijke verhaal verteld in woord en beeld.
Filmvertoning: 20.30 uur - 22.00 uur
Film: "The Fish Fall in Love" van regisseur Ali Raffi
Omschrijving: Na 22 jaar keert Aziz terug naar zijn geboortestad om enkele familie-eigendommen te verkopen. Tot zijn verbazing is zijn geboortehuis nu een restaurant. De vrouwen die het leiden proberen hem over te halen niet te verkopen. Keuze samen bepaald met Nazilla en haar moeder.
Muziek en dans: 22.00 uur - 23.00 uur
Als afsluiting werd er op Iraanse muziek gedanst door de Iraanse medebewoners en ook die van niet Iraanse komaf.

Video IRAN: A

Marokko

De Marokkaanse gemeenschap uit Schijndel en enkele omringende dorpen zullen de avond verzorgen. Fatima, die oorspronkelijk uit de Marokkaanse stad Meknés komt en nu al vele jaren met haar man en 5 kinderen in Schijndel woont.
19.30-20.00 uur - Ontvangst op traditionele wijze
20.00-20.30 uur - Voorprogramma door Fatima
20.30-20.45 uur - Serveren van Marokkaanse thee
20.45- 22.25 uur - Film: 'Dunya en Desie' the movie
De speelfilm gaat over twee vriendinnen van 18 jaar. De een komt uit Marokko de ander uit Nederland. Zullen ze iets van elkaar leren?
22.25- 23.00 uur - Dansen op Marokkaanse muziek

De avond werd zoals gezegd verzorgd door onze dorpsgenoot Fatima. Voor deze gelegenheid had ze de zaal in 't Spectrum omgetoverd tot een sfeervolle Marokkaanse ambiance. Geen moeite had ze gespaard; zelfs haar bankstel werd verhuisd naar de zaal voor deze avond. Servies, djellaba's, haar koran, theeservies, kleedjes op de tafels; de bezoekers waanden zich even in Marokko. De bezoekers werden ontvangen op traditionele Marokkaanse wijze.

Gekleed in een prachtige djellaba overhandigde ze ieder een dadel, gevuld met een walnoot en een glaasje melk. Samen met één van haar zussen werden diverse wetenswaardigheden verteld over hun geboorteland, gelardeerd met dia's en het volkslied. Daarna werden de bezoekers getrakteerd op Marokkaanse thee. Met veel plezier werd er gekeken naar de film "Dunya en Desie"" en de vele hilarische momenten zorgden voor veel gelach. Tijdens en na afloop van de film kon men zich tegoed doen aan een grote hoeveelheid overheerlijke en zelfgemaakt koekjes en hapjes.

De avond werd afgesloten met dans en diverse vrouwen in hun prachtige djellaba's vertoonden met veel plezier hun danskunsten (op hun verzoek mocht er niet gefotografeerd en gefilmd worden). Marokkaanse mannen waren door de vrouwen niet uitgenodigd, het was een feestje voor de Marokkaanse vrouwen. Wederom een zeer geslaagde avond met een hartverwarmende sfeer.

Video's 2009:
Marokko: video-A video-B video-C video-D video-E 

Verslagen (download) 'De Wereld Woont in Schijndel'

Senegal: A B
Peru: A B C

Filmproject in 2016

In 2016 heeft de Filmclub Schijndel met het project “De wereld woont in Schijndel 2.0” hier een vervolg aan gegeven. Het werden 6 culturele avonden in Het Gasthuis. De Filmclub wil met dit project aan de andere kant van de “cirkel” beginnen, bij de mensen uit “die verre landen met andere culturen”. Zij bepalen mede de filmkeuze waarvan het uitgangspunt is dat die films iets laten zien van hun taal en cultuur.

Diner
We streven dit keer ook om een diner aan te bieden klaargemaakt en geserveerd door de Schijndelse mensen uit dat speciale land. De opzet is ook nu kleinschalig.

1ste culturele filmavond 23-02-2016.
Iran
2de culturele filmavond 29-03-2016.
Oezbekistan
3de culturele filmavond 26-04-2016.
Vietnam
4de culturele filmavond 27-09-2016.
India
5de culturele filmavond 25-10-2016.
Syrië
6de culturele filmavond 29-11-2016.
Indonesië

Afbeelding 14

 

Wereldcinema
Het is niet nieuw dat Filmclub Schijndel aandacht besteedt aan andere culturen. Al vanaf 2005 verzorgt zij minimaal eens per maand een dergelijke film onder de noemer ‘Wereldcinema’. Over het algemeen vergen deze films een andere manier van kijken. Het zijn vooral films met een oog voor het kleine en het oorspronkelijke. Vertoning van deze wereldcinema is telkens op de laatste dinsdag van de maand in Het Gasthuis.

Hieronder foto's van de 'De wereld woont in Schijndel' uit 2016 en 2009.

Indonesië (2016)

Syrië (2016)

India (2016)

Vietnam (2016)
Oezbekistan (2016)
Iran (2016)
Indonesië (2009)

Senegal (2009)
Iran (2009)
Marokko (2009)
Tsjetsjenië (2009)