Leren kijken naar film

Kijken gaat vanzelf maar goed kijken daar moet je iets voor doen. Dus als je meer uit film wilt halen dan dat je normaal ziet is het volgen van filmcursussen aan te bevelen. Ik heb de afgelopen 30 jaar vele cursussen gevolgd van o.a. Jan Salden, Wim Franssen, Hans van Driel, Jeroen de Jong, Brendan Vos, ..... Zie Filmanalyse.

Regisseurs

Yasujiro Ozu

Leer het kijken van de grootmeester van de Japanse cinema, regisseur Yasujiro Ozu. Zie de video hieronder.

Zijn meest bekende film: Tokyo Story (1953)

Filmanalyse

Hans van Driel

Deelgenomen aan vele filmlezingen van Hans van Driel met vooral aandacht voor het narratieve in film. Zoals waarom worden we emotioneel, voelen we spanning, worden we verrast en roept, van wat we zien, nieuwsgierigheid op. Hieronder de Syllabus uit najaar 1989.

Filmcollege Hans van Driel 1989

Wil je verdieping dan is het boek van Peter Bosma: 'Filmkunde een inleiding' een goed  keuze. 

Jan Salden

Het verhaal van Jan Salden over filmanalyse en de kunstvormen film en literatuur.
Jan is theoriedocent Filmisch Beeld bij het Maastricht Institute of Arts en houdt zich bezig met filmgeschiedenis en filmanalyse. Daarnaast is Jan filmrecensent bij L1 en lezinggever. Hij is een groot liefhebber en kenner van genrefilms uit de klassieke Hollywoodtijd en is o.a. geboeid door de veelzijdigheid die het medium film in zich herbergt.

Wim Franssen

Wim is socioloog en was docent Film en Cultuurgeschiedenis verbonden aan AVANS Hogeschool, ROC West-Brabant, Universiteit van Tilburg en gastdocent in Istanbul en Berlijn. Geeft lezingen in Nederlandse filmtheaters. Specialismen: Hedendaagse en klassieke, Japanse en Europese cinema, Film en dans en Citytrips over film en stad. Zie ook Berlijnreis.